CHUTNEEY...........JO CHAT SE LAGE

एक संपूर्ण परिवार में जो स्थान दादी और नानी को आदिकाल से हासिल है, लगभग वही रुतबा भोजन की देसी थाली में परोसी जाने वाली चटनी का है. खाने में भले ही 56 प्रकार के व्यंजन परोसी गई हो लेकिन अगर चटनी नहीं हो तो जायका कुछ अधूरा या  बेस्वाद सा लगता है. हालाँकि बात कुछ अटपटी सी लग रही होगी कि ये क्या चटनी पुराण लेकर बैठ गए. लेकिन साहेब ये चटनी है ही ऐसी की जुबान पर आते ही चट से लगती है और दिमाग के सारे तार एक साथ झंकृत हो उठते हैं. तो आइये क्यों न कुछ चटखारेदार और चटपटी सी चटनी की बात करते हैं, क्या ख्याल है आपका. 


बात अगर छत्तीसगढ़ की सबसे प्रसिद्ध और सभी घरों में सामान रूप से खाये जाने वाली लाल मिर्च, लहसुन और नींबू की चटनी की करें तो कैसा रहे, पढ़ते ही मुँह में पानी आ गया न. ये अद्भुत  चटनी है. इसे चीला. इडली, डोसा के साथ तो खा ही सकते हैं चावल के साथ तो इसकी अद्भुत जोड़ी है. पत्नी अगर मायके गयी हो और रसोइये ने भी दगा दे दिया हो,  दाल-सब्ज़ी बनाना मुश्किल हो तो परवाह नहीं। चावल के साथ इसका आनंद लें.  ज़न्नत के दर्शन हो जायेंगे। अब पत्नी को मायके भेजने की योजना न बनाने लगें? साथ में भी आनंद ले सकते हैं. 
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चटनियों में सिरमौर तो धनिया और हरी मिर्च की चटनी है, निम्बू निचोड़ने के बाद इसका स्वाद तो लाफ़ानी हो जाता है. ये आपकी थाली में लगभग रोज़ ही अपनी उपस्थिति दर्ज़ कराती होगी. करौंदे के सीजन में इसकी चटनी भी लाजवाब और स्वस्थ्य के लिए पौष्टिक होती है, इसका स्वाद लेने से भी न चूंके, कसम से मज़ा आ जायेगा. 
Chutneys (Chammanthi) - Health benefits of chutney

अगर चटनियों में थोड़ा इनोवेशन की चाह रखते हैं तो नारियल, चना दाल, फल्लीदाना की चटनी भी कम लाज़वाब नहीं है. सरसों तेल गरम कर लाल मिर्च और जीरा तड़काएं, कटे हुए दो प्याज़ के साथ इन सब को भून लें और मिक्सी में पीस कर अमचूर पाउडर और नमक-शमक डालकर आनंद लें, मज़ा आ जायेगा. और हाँ अगर सिर्फ फल्लीदाना की चटनी पसंद हो तो इसे भिगों ले और हरी मिर्च के साथ पीस कर  नींबू निचोड़ दें, ये स्वाद भी अद्भुत है. आम के सीजन में तो अमिया की चटनी है ही, इसके तो दर्जनों तरीके है. पुदीने के साथ पीसें. आम को जीरे के साथ फ्राई कर गुड़ मिलाकर खट्टी-मीठी चटनी भी बना सकते हैं. 
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चटनीयो  के हज़ार दास्तान हैं, तो आप भी कोई रसीली चटनी की रेसिपी  भेजें न कमेंट के साथ. इंतज़ार कर रहा हूँ. 
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ENGLISH TRANSLATION
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In the entire family, the place that grandmother and grandmother received from the beginning, almost the same status is that of chutney served in the indigenous plate of food. Although 56 types of dishes are served in the food, but if the chutney is not there, then the taste seems somewhat incomplete or tasteless. However, it must have seemed a little strange that he sat down with the chutney mythology. But, Saheb, it is chutney, as soon as it comes on the tongue, it starts with the chatter and all the strings of the brain get choked together. So why not talk about some spicy and spicy sauce, what do you think?
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If you talk about red chili, garlic and lemon chutney, most famous in Chhattisgarh and eaten in the same way in all the houses, how was it, the water in the mouth did not come. This is amazing chutney. Cheela it Idli can be eaten with dosa and it has a wonderful pairing with rice. The wife does not care if she has gone to her maternal house and the cook has also cheated, it is difficult to make dal and vegetables. Enjoy it with rice. Paradise will be seen. Now do not start planning to send your wife to your parents? You can also enjoy it together.
Spicy Corn Pakoras With Mango-Tamarind Chutney Recipe - NYT Cooking

Sirmaur in coriander is coriander and green chilli sauce, after squeezing lemon, its taste becomes lafani. It will have its presence in your plate almost daily. During the karaunda season, its chutney is also excellent and nutritious for health, do not miss the taste, swear it will be fun.
Global Desi Tadkaa, Satellite, West Ahmedabad, Ahmedabad- EazyDiner

If you want a little innovation in chutneys, then coconut, chana dal, Phalidana chutney is also no less wonderful. Heat mustard oil, stir red chillies and cumin seeds, fry them all with two chopped onions and grind them in a grinder and add mango powder and salt-syrup and enjoy. And yes, if you like only Phalidana chutney, then soak it and grind it with green chili and squeeze the lemon, this taste is also amazing. There is amiya sauce in mango season, there are dozens of ways. Grind with mint. Frying mango with cumin and jaggery can also be used to make sour and sweet chutney.
Crispy Tandoori Chicken Drumsticks with Mango Chutney - Once Upon ...

 
There are a thousand stories of chutneyo, so do not send any succulent chutney recipe with comments. Am waiting
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Comments

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  2. आपने सब चटनी के बारे में बताया परंतु टमाटर मिर्च और धनिया की चटनी को भूल गए। फिर वह टमाटर लाल वाला हो या गांव का छोटा टमाटर या पताली हो। इसके बिना छत्तीसगढ़िया चटनी अधूरी है।

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  3. Bilkul sahi baat hai chatni bina khana adhura hai

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